یک عضو مجمع تشخیص بخاطر اف‌ای‌تی‌اف صحت دارد؟

غلامرضا مصباحی مقدم، عضومجمع تشخیص مصلحت نظام می‌گوید که شورای نگهبان این لوایح را تایید نکرده و در عمل با اتمام یک سال زمان مجمع پرونده FATF بسته شده تلقی می‌شود. گزیده‌ای از گفت‌‌و‌گوی عصرایران با حجت الاسلام والمسلمین مصباحی مقدم به شرح زیر است:
این که بررسی این لوایح یک سال طول بکشد و مکرر در دستورکار مجمع قرار نگیرد با تعمد بود؟ "اتلاف زمان برای تایید نظر شورا" نیت مجمع تشخیص مصلحت درباره پالرمو و CFTبود؟
چنین قصدی در کار نبود بلکه با توجه به اشاره‌هایی که آمریکا از نظر تحریمی مطرح می‌کرد مجمع به دنبال این بود که در شرایط زمانی این لوایح بررسی شود که این تحریم‌ها در این شدت و ابعاد مطرح نباشد.چون با وجود این تحریم‌ها جمع بندی جمع از نظر اکثریت آراء بسیار روشن بود اگرچه هرگز در اینباره رای گیری صورت نگرفت اما ارزیابی این بود که قطعا لوایح مورد قبول مجمع واقع نمی‌شد.به همین علت اگر بنا بود مسئله را در دستورکار قرار داده و رای گیری کنیم، رد آن‌ها پیام منفی به اف‌ای تی اف می‌داد و کارگروه FATF به صورت رسمی می‌توانست اعلام کند که شما این کنوانسیون‌ها را رد کرده اید پس ریسک تجارت با ایران بالا است. طبیعی بود که در مجمع نمی‌خواستیم چنین برداشتی شود.
در مقابل نیز مخالفان تصویب مطرح می‌کردند با تحریم اخیر بانک مرکزی دیگر تفاوتی نمی‌کرد که این لوایح تصویب بشوند و این الحاق اتفاق بیافتد یا خیر.


درست است. تصویب هم می‌شد گشایشی پدید نمی‌آمد. بانک مرکزی ما تحریم است و اروپا در میانه ایران و آمریکا به خواست آمریکا عمل می‌کند بنابراین از نظر اروپا عملا کماکان بانک مرکزی ما با پیوستن به CFT و پالرمو هم تحریم بود در نتیجه چه الحاق این کنواسیون‌ها تصویب می‌شد و یا نمی‌شد، تحریم بانک مرکزی امر مسلم و تاثیرگذاری است.
اما مسئله پالرمو و CFT به مساله‌ای بین دولت و مخالفان دولت تبدیل شد.
موضوع پالرمو و CFT مسئله‌ای بین ایران و خارج از ایران بود و هست. مجمع تشخیص به واقع بر اساس مصلحت کلی کشور این رویه را در پیش گرفتند و به این نتیجه رسیدند که الحاق به این دو کنوانسیون به صلاح نیست و موضوع را مسکوت گذاشتند تا این که اگر زمانی تحریم‌ها از بین رفت با شرایط جدید مساله را بررسی کنند.
فشار از بیرون از مجمع بر روی اعضاء زیاد بود؟ آقای انصاری مطرح کردند که تهدید به قتل شده‌اند.
این موارد درباره اس ام اس‌هایی بود که برای اعضاء می‌رفت که در مذمت و نقد لوایح بود. تصور نمی‌کنم چیزی بیش از موضوع اس ام اس‌ها مطرح باشد. برای خود من چیری حدود ۷۰۰ اس ام اس دراینباره ارسال شد.
پیش‌بینی شما از تصمیم FATF درباره ایران چیست؟
تصور نمی‌کنم ایران از وضعیت تعلیق در FATF خارج شود. آنچه اهمیت دارد مکانیسم کار در شورای FATF است به این شرح که ۳۷ کشور ونهاد در شورای نظارتی این کارگروه وجود دارد و اگر به اجماع برسند ایران را در لیست سیاه قرار می‌دهند و یا در مقابل اگر به اجماع نرسند ایران را در لیست سفید قرار می‌دهند.
بعد که ایران اقداماتی از قبیل دو قانون داخلی را تصویب و در صدد بررسی و تصویب دو کنوانسیون هم بر آمد مکرر مهلت دادند که آینده را ارزیابی کنند. مسئله خروج ایران از وضعیت تعلیق – چه ورود به لیست سیاه و چه قرار گرفتن در لیست‌های خاکستری و سفید- نیازمند اجماع است. این اجماع با توجه به این که چند کشور از اعضای شورای نظارت FATF با ما تعامل فعالی دارند، بعید است.