ارجاع گران فروشان لوازم تحریر به تعزیرات حکومتی 

 امسال شروع مدارس دور از تمام شور و هیجان سال های گذشته، رنگ دیگری به خود گرفته است. حتی قیمت دفتر و قلمی هم که برای مشق نوشتن استفاده می شود، از قافله این تغییرات عقب نمانده و رنگ گرانی به خود گرفته است. بنا به اعلام رئیس اتحادیه صنف نوشت افزار مشهد، به علت افزایش قیمت دلار و مواد اولیه، قیمت لوازم تحریر نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. لوازم تحریر کالای ضروری دانش آموزان محسوب می شود، به طوری که خیلی از خانواده ها مجبورند برای فراهم کردن امکانات تحصیلی فرزندشان از دیگر خرج های زندگی کم کنند. با این حال ، عده ای بدون در نظر گرفتن شرایط فعلی مردم و مشکلات اقتصادی آن ها در ایام کرونا، به گران فروشی این کالای ضروری نیز اقدام می کنند.
به طور کلی هر از گاهی نوسانات بازار موجب می شود کنترل قیمت ها از حوزه اختیارات مسئولان و متولیان نظارت بر بازار خارج شود، اما در کنار این گرانی های گریزناپذیر، گران فروشی مسئله ای است که با تدبیر مسئولان اصناف و دیگر نهادهای مبارزه با گران فروشی قابل کنترل است تا مردم متحمل هزینه های اضافه نشوند.
کشف تخلف گران فروشی در واحد صنفی بازرس اتحادیه
در گشت میدانی از واحدهای صنفی لوازم تحریر، روزنامه خراسان با یکی از بازرسان اتاق اصناف و همچنین یکی از بازرسان اتحادیه این صنف همراه شد. برای شروع بازرسی از واحدهای صنفی لوازم تحریر، به پیشنهاد بازرس اتحادیه این صنف، به چند واحد صنفی در شهر مراجعه کردیم. در همان اولین مورد بررسی مشخص شد که بازرس اتحادیه با معرفی برخی واحدهای صنفی خاص، سعی دارد شناسایی واحدهای گران فروش از نگاه ما دور بماند. بنابراین در چهار موردی که این بازرس ما را همراهی می کرد، موارد تخلف مشاهده نشد. تنها در یکی از این بازدیدها که آن هم به طور اتفاقی در مسیر با آن مواجه شدیم و جزو مواردی نبود که بازرس قصد  داشت ما را به سمت آن جا هدایت کند، یک واحد صنفی  خودکار مارک پنسان را به قیمت 6 هزار تومان می فروخت در حالی که طبق گفته های این بازرس در نهایت باید به قیمت 4 هزار و 500 تومان فروخته می شد. با تصمیم بازرس اتاق اصناف، به این واحد صنفی تذکر شفاهی داده شد، آن هم  به این دلیل که سایر اقلام را با قیمتی مناسب به فروش می رساند. پس از آن بازرس اتحادیه از ما جدا شد و ادامه بازرسی ها با حضور بازرس اتاق اصناف صورت گرفت. در دو بازدید دیگر، هر دو واحد صنفی تخلف داشتند. در یکی از واحدهای صنفی متخلف که در منطقه فرامرز عباسی واقع شده بود، پروانه کسب به نام همان آقای بازرسی بود که تا چند لحظه پیش ما را در گشت مقابله با گران فروشی همراهی می کرد. در این جا از جمله موارد گران فروشی، فروش خودکار بیک با قیمت 3 هزار تومان بود که بنا به گفته رئیس اتحادیه، 10 درصد گرانی قیمت داشت. همچنین خودکار زبرا به قیمت 7 هزار و 500 تومان فروخته می شد که بر اساس عرف بازار باید به قیمت 6 هزار تومان به فروش می رسید. از سوی دیگر این بازرس در گفته هایش ادعا می کرد، ماژیک وایت برد یک برند خاص را در مغازه اش نمی فروشد چون تقلبی آن هم در بازار وجود دارد، اما مغازه اش پر بود از ماژیک هایی با همان برند خاص! هرچند که وی مدعی شد منظور من این بوده که نوع تقلبی این محصول را نمی فروشم!


تخلف دیگر، مربوط به یک واحد صنفی واقع در بزرگمهر بود که خودکار بیک را به قیمت 3 هزار تومان و دفتر سیمی طلقی صد برگ را به قیمت 25 هزار تومان به فروش می رساند. این درحالی است که رئیس اتحادیه این صنف اعلام کرد قیمت دفترهای سیمی طلقی با توجه به نوع کاغذ و نوع طلق دفتر بین 10 تا 17 هزار و 500 تومان است.
تشکیل پرونده برای 2 متخلف
به طور کلی در گشت مشترک روزنامه خراسان رضوی با بازرسان ذی ربط، از هفت واحد صنفی بازدید به عمل آمد که سه مورد آن ها به عنوان متخلف شناسایی شدند. محمد حامد مقدم، بازرس اتاق اصناف درباره برخورد با تخلف این واحدهای صنفی می گوید:« با توجه به قیمت عرف بازار و قیمت تعیین شده از سوی اتحادیه، قیمت این واحدها بالاتر بود. بنابراین برای دو واحد متخلف گزارش بازرسی تنظیم شد که پرونده شان به تعزیرات فرستاده می شود و به یک مورد دیگر تذکر شفاهی داده شد.»
جواد عباسیان، رئیس اتحادیه کتاب، نوشت افزار و صحافی مشهد درباره چگونگی برخورد با این موارد تخلف می گوید:« به طور کلی میزان شکایت از صنف ما بسیار پایین است، به طوری که موارد معرفی شده به تعزیرات در سال به تعداد انگشتان یک دست هم نمی رسد. در مواردی هم که تخلف پیش می آید، متخلف را مجاب می کنیم ضررهای مشتری را برگرداند، سپس در اولین مرحله تعهد می گیریم و اگر مجدد تکرار شود به تعزیرات معرفی خواهیم کرد. ما 17 بازرس در شهر داریم که آن ها را منطقه بندی کردیم. در گذشته ماهی یک بار بازرسی انجام می شد، اما در چنین زمان هایی که تقاضا زیاد می شود، بازرسان ما هفته ای یک بار باید به اتحادیه گزارش بدهند. واحدهای صنفی باید روی اجناس قیمت زده باشند و اگر بالاتر از قیمت مصوب باشد با آن ها برخورد می شود.»
وی درباره بازرس مورد اشاره نیز می گوید:« ابتدا باید برای خود ما تخلف این بازرس محرز شود، در این صورت در اولین قدم ما وی را از بازرسی برکنار خواهیم کرد و درباره تخلف انجام شده از سوی وی، مانند دیگر موارد تخلف برخورد خواهیم کرد.»
عباسیان به منظور آگاهی مردم درباره میزان افزایش قیمت لوازم تحریر می گوید:« نسبت به شش ماه گذشته، مداد 70 تا 80 درصد، کاغذ A4 ، 10 تا 15 درصد، خودکار 30 تا 50 درصد و نوشت افزار دیگر هم به طور متوسط 40 درصد افزایش قیمت داشته، اما دفتر به علت نبود درخواست، نسبت به سال گذشته افت شدید قیمت داشته است.»