نان گران شد؟

آفتاب یزد - داود خانی: قیمت نان باز هم گران شد. در حالی اتحادیه نانوایان نرخ جدید قیمت نان در پایتخت را منتشر کرده اما اتاق اصناف در واکنش به قیمتهای جدید ضمن رد آن اعلام کرده که تا به امروز ابلاغیه جدیدی برای تغییر قیمت نان به دست اتاق اصناف تهران نرسیده که بخواهیم آن را به اتحادیه نانوایان ابلاغ کنیم. ظاهرا دعوا بر سر افزایش قیمت نان میان مسئولان ادامه دارد تا در نهایت افزایش قیمتی مورد تایید قرار بگیرد.
این در حالی است که نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه نیز در واکنش به انتشار برخی اخبار مبنی بر افزایش قیمت نان گفت: هیچ تغییری در روزهای اخیر در سیاست‌های دولت مبنی بر افزایش قیمت نان گرفته نشده و ما همچنان با همان روشی که از ابتدای سال ۹۸ عمل کرده ایم ادامه خواهیم داد .
> بعد از برنج وسیب زمینی
نوبت به افزایش قیمت نان رسید


نان قوت لایموت اکثر ایرانیان است. امروز ‌ایرانیان بالاترین سرانه مصرف نان را در جهان دارند، پس از گرانی سرسام آور قیمت برنج و سیب زمینی نان جای بیشتری را در سفره ایرانیان باز کرده آن هم به خاطر قیمت نسبتا مناسب آن وهمچنین حجمش که باعث سیری اعضای خانواده می‌شود .خورش و غذایی در فرهنگ ایرانی نیست که نشود با نان خورد، بسیاری از ما تصور می‌کنیم اگر نان در خانه نباشد، انگار هیچ چیز نیست و برای ما جا افتاده سفره بدون نان خالی است.قیمت برنج طی ماههای اخیر رشد زیادی داشت و مردمی‌که دیگر عاجز از تامین خوراک روزانه برنج خود هستند را به سمت مصرف نان کشاند. اما انگار قیمت نان هم قرار است پس از افزایشهای غیر قانونی نانوایان بازهم قانونا گران شود. قیمت نان در کشور به دوگونه اعلام می‌شود؛ یکی قیمت نان آزادپزهاست که بیشتر شامل نان سنگک ونانهای سبوس دار می‌شودو توسط خود نانواها تعیین می‌گردد. قیمت نان سنگک معمولی در نانوایی‌های پایتخت بین 1500 تا2000 تومان است. این وضعیت برای نانهای کنجدی و سفارشی 3000 هزار تومان است که عرضه می‌شود.
> نگاهی به قیمت‌های جدید
اما قیمت سایر نانها که مشمول آزاد پزی نمی‌شود و مشتریان خود را دارد پایین تر از سنگک است که به مدد اتحادیه نانوایان آنهم افزایش یافت.بر اساس اطلاعیه اتحادیه نانوایان قیمت لواش گردان با وزن چانه ۱۴۰ گرم ۳۰۰ تومان، قیمت تافتون گردان با وزن چانه ۱۴۰ گرم ۳۰۰ تومان، قیمت بربری ساده با وزن چانه ۵۱۰ گرم ۱۰۰۰ تومان،‌ قیمت تافتون سنتی با وزن چانه ۲۳۰ گرم ۵۵۰ تومان و قیمت تافتون خراسانی با وزن چانه ۲۳۰ گرم ۵۵۰ تومان اعلام شد.
این افزایش قیمت در حالی رخ داد که قاسم
نوده فراهانی رئیس اتاق اصناف تهران به این ابلاغیه به‌سرعت و تندی واکنش نشان داد و اظهار کرد: تاکنون ابلاغیه جدیدی برای تغییر قیمت نان به دست اتاق اصناف تهران نرسیده است که بخواهیم آن را به اتحادیه نانوایان ابلاغ کنیم.وی افزود: در صورتی که نرخ‌نامه جدیدی توسط اتحادیه نانوایان سنتی به نانوایان ابلاغ شده، این اتحادیه اشتباه کرده است زیرا به من که رئیس اتاق اصناف تهران هستم، نرخ جدیدی ابلاغ نشده که آن را به اتحادیه‌ها ابلاغ کنم.
ظاهرا اتحادیه نانوایان خود آنقدر عجله برای افزایش قیمت نان دارد که منتظر ابلاغ قانونی قیمت آن نشده است. اگر مصوبه مربوط به ستاد تنظیم بازار باشد باید از سوی اتاق اصناف به این اتحادیه
ابلاغ شود.
> تاییدها و تکذیب‌های مسئولان
از سوی دیگر سازمان صمت استان تهران افزایش قیمت نان در تهران را تایید کرد ولی مدیرکل وزارت صمت بار دیگر با تکذیب گرانی نان، قیمت‌های جدید را تایید کرد!
به گزارش تسنیم، یدالله صادقی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران در نشست ستاد تنظیم بازار استان خبر از تغییرات قیمت نان در تهران داد و گفت:‌ در بخش نانوایی‌های یارانه‌پز، بربری با آرد 830 تومانی به‌قیمت یک‌هزار تومان، سنگک با آرد 815تومانی، یک‌هزار و 200 تومان، تافتون با آرد 820تومانی، 550 تومان و لواش با آرد 820تومانی به‌نرخ 300 تومان عرضه می‌شود. وی اظهارداشت: وزن چانه برای بربری 510 گرم، سنگک 560 گرم، تافتون 230 و لواش 140 گرم باشد. صادقی قیمت‌های جدید را برای نانوایی‌های آزادپز نیز با قیمت گندم 900تومانی اعلام و تشریح کرد:‌ قیمت بربری در این نانوایی‌ها با آرد یک‌هزار و 230 تومانی به‌قیمت یک‌هزار و 500 تومان، سنگک با آرد یک‌هزار و 170 تومانی به‌نرخ یک‌هزار و 800 تومان، تافتون با آرد یک‌هزار و 200 تومانی به‌قیمت 850 تومان و لواش با آرد یک‌هزار و 200 تومانی به‌نرخ 450 تومان عرضه می‌شود. وی خاطرنشان کرد: وزن چانه در نانوایی‌های آزادپز برای بربری باید 580، سنگک 650، تافتون 280 و لواش 170 گرم لحاظ شود.
صادقی تاکید کرد: نرخ انواع نان برای شهرستان‌های استان بناست پس از بررسی اعلام شود. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران اعلام کرد: دولت مجوز افزایش قیمت نان را برای استان‌ها در اختیار استانداران قرار داده اما برای پایتخت خود وزارت صنعت، معدن و تجارت اقدام کرده است. وی تصریح کرد: این نرخ‌ها برای ساماندهی قیمت نان است چون در عمل نانوایان طی سال‌های گذشته با کم کردن چانه یا با عنوان افزودنی‌ها قیمت نان را تغییر داده‌اند. اما در اقدامی‌جالب به‌خلاف اظهارات یدالله صادقی، محمدرضا کلامی‌مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی وزارت صمت اعلام کرد: قیمت نان گران نشده و اگر نرخ جدیدی برای نان اعلام شده، در راستای یکسان‌سازی قیمت‌ها و نظارت بیشتر است!
محمدرضا کلامی‌مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی تامین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صنعت در این ارتباط اظهار کرد: از سال 93 تاکنون قیمت نان به‌صورت رسمی‌افزایش نیافته و نانوایان در چند سال اخیر به‌طور مدام از افزایش هزینه‌های مختلف تولید از جمله افزایش هزینه‌های انرژی و هزینه کارگری در مقابل افزایش‌نداشتن قیمت نان گلایه‌مند بودند و بنابراین برای جبران هزینه‌ها، تعدادی از نانوایان، به‌طور خودسرانه اقدام به افزایش قیمت کرده‌اند و عملاً نرخ‌های مصوب سال 93 رعایت نمی‌شود.
وی ادامه داد: با توجه به افزایش هزینه‌ها، امکان نظارت بازرسان نسبت به گران‌فروشی و افزایش قیمت‌ها محدود می‌شد بنابراین با افزایش هزینه‌های تولید، نانوایی‌ها در سال‌های اخیر خواستار واقعی شدن قیمت نان بوده‌اند.
کلامی‌با بیان اینکه برای تغییر در قیمت نان و جلوگیری از ضرر تولید کنندگان و
مصرف کنندگان، دو سناریو مطرح بود، تاکید کرد:
یک سناریو افزایش قیمت گندم و سناریوی دیگر افزایش قیمت نان بود، اما دولت در نهایت تصمیم گرفت قیمت گندم یارانه‌ای برای تهیه آرد نانوایی‌ها تغییر نکند و همچنان گندمی‌که در اختیار نانوایی‌ها قرار می‌گیرد، به‌نرخ یارانه‌ای باشد. مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی تامین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صنعت تصریح کرد: براساس آخرین تصمیمات، مقرر شد دولت یارانه نان را از طریق پرداخت یارانه گندم برای تولید آرد نانوایی‌ها حفظ کند، اما برای قیمت نان سقف تعیین کند تا امکان گران‌فروشی از بین برود. وی اضافه کرد: هدف از انتشار بخشنامه جدید برای قیمت نان این است که براساس این بخشنامه قیمت و وزن چانه انواع نان برای نانوایی‌هایی که آرد یارانه‌ای می‌گیرند تعیین شود تا بدین وسیله امکان گران‌فروشی وجود نداشته باشد، ضمن اینکه از بروز هر گونه تخلفی جلوگیری شود و امکان نظارت بازرسان بر نانوایی‌ها هم بیشتر خواهد شد. کلامی‌گفت: دولت هر کیلوگرم گندم را از کشاورزان به‌قیمت 1700 تومان خریداری می‌کند که با هزینه‌های جانبی به 1850 تومان می‌رسد، اما گندمی‌که در اختیار نانوایان قرار می‌گیرد، بخشی به‌قیمت هر کیلو 665 تومان و 20 درصد هم به‌قیمت هر کیلو 900 تومان است.وی تاکید کرد: نرخ‌های موجود در بخشنامه نه‌تنها افزایش قیمت در بر نداشته، بلکه تثبیت و در برخی موارد کاهش قیمت‌های موجود در بازار را به‌همراه داشته و به این ترتیب با وجود نرخ‌های جدید هیچ جایی برای تخطی و تخلف و ارائه نان با قیمت کیفی باقی نمانده است، به‌عنوان مثال قیمت نان سنگک در اکثر نانوایی‌ها به دو هزار تومان رسیده، در حالی که در بخشنامه این نرخ 1800 تومان تعیین شده و تخطی از آن تخلف است.
توجیه دولت برای افزایش قیمت نان
وزارت صنعت در حالی اعلام کرده است که نرخ‌های موجود در بخشنامه جدید نه‌تنها افزایش قیمت در بر نداشته، بلکه تثبیت و در برخی موارد کاهش قیمت‌های موجود در بازار را به‌همراه داشته اما با مقایسه قیمت‌های مصوب قبلی با نرخ‌های اعلام‌شده فعلی به‌راحتی مشخص می‌شود که قیمت نان افزایش یافته مثلاً قیمت نان بربری ساده از 800 تومان به 1000 تومان افزایش یافته است. شاید منظور مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی تامین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صنعت از کاهش قیمت نان در نرخ‌نامه جدید، مقایسه با قیمت نان آزاد است.
> کارگروههای استانی
مسئول تعیین قیمت نان‌های فانتزی
در عین حال رئیس اتحادیه نان‌های فانتزی گفت: از سال 93 قیمت‌گذاری این دسته از نان‌ها به عهده واحد صنفی بود اما در 24 شهریورماه طی بخشنامه‌ای که به اتحادیه ابلاغ شد، از این پس قیمت‌گذاری این نان‌ها توسط کارگروه‌های استانی انجام خواهد شد و واحدهای صنفی موظف هستند بر اساس قیمت‌های اعلام شده از سوی این کارگروه
محصولات خود را به فروش برسانند. محمد جواد کرمی‌
رئیس اتحادیه نان‌های فانتزی ( حجیم و نیمه حجیم)
در خصوص قیمت نان حجیم یا فانتزی
گفت: از سال 93 قیمت‌گذاری این دسته از نان‌ها به عهده واحد صنفی بود اما در 24 شهریور ماه طی بخشنامه‌ای که به اتحادیه ابلاغ شد، از این پس قیمت‌گذاری این نان‌ها توسط کارگروه‌های استانی انجام خواهد شد و واحدهای صنفی موظف هستند بر اساس قیمت‌های اعلام شده از سوی این کارگروه محصولات خود را به فروش برسانند. ضمن آنکه این کارگروه نظارت بر آرد توزیع شده را به عهده خواهد داشت. وی ادامه داد: بر همین اساس ما به عنوان اتحادیه آنالیز قیمت خود را طی این روزها به این کارگروه ارائه خواهیم داد تا آنها قیمت‌گذاری نهایی را انجام دهند. وی در خصوص قیمت گندم و آرد یارانه‌ای گفت: قیمت آرد یارانه‌ای که در اختیار سنتی‌پزان قرار می‌گیرد و به ازای هر کیسه،
33 هزار تومان است اما برای ما کیسه‌ای 58 هزار تومان
محاسبه می‌شد که در دو سال اخیر تا به امروز هیچ تغییری در قیمت آرد رخ نداده است.
وی با اشاره به لزوم گسترش فرهنگ استفاده از نان حجیم گفت: نان حجیم به عنوان تنها نان سالم در دنیا که پخت کاملا بهداشتی و سالمی‌دارد تنها
5 درصد از سبد خانوارهای ایرانی را تشکیل می‌دهد در حالیکه طبق برنامه پنجم این عدد اکنون باید به
40 درصد می‌رسید. ما طی سال‌های اخیر برای حفظ
همین درصد کم مجبور شدیم که کمترین میزان افزایش قیمت را داشته باشیم از طرف دیگر یک واحد نان حجیم 10 برابر بیشتر از یک سنتی پز مالیات می‌دهد و یا اینکه هزینه بیمه کارگران ما 3 برابر بیشتر از سنتی پزها است.کرمی‌تصریح کرد: اکنون هم به کار گروه پیشنهاد دادیم که قیمت نان‌های پر مصرف تغییری نکند و در ازای آن قیمت سایر اقلامی‌که عرضه می‌شود مانند نان، شیرین افزایش پیدا کند ضمن آنکه در دنیا واحدهای نانوایی یا همان کافه بیکرها علاوه بر فروش نان قهوه، نوشیدنی و صبحانه عرضه می‌کنند تا بتوانند به فعالیت‌های خود ادامه دهند. ما اگر می‌خواهیم این مدل نان که هم سالم است هم دور ریز به مراتب کمتری نسبت به سنتی دارد گسترش پیدا کند باید این مدل کسب را اجرا کنیم. کرمی‌اظهار امیدواری کرد که تا هفته آینده قیمت‌های مصوب به واحدهای پخت نان ابلاغ شود.