مکزیک، بلژیک و روسیه آماده میانجیگری

خوان گوآیدو، رهبر مخالفان دولت ونزوئلا و رئیس‌جمهور خودخوانده این کشور که هنوز قدرت حقیقی در این کشور را در دست ندارد با اعلام تظاهرات گسترده جدید می‌خواهد جنگ قدرت با رئیس‌جمهور ونزوئلا را به خیابان‌ها بکشاند. خوان گوآیدو رئیس پارلمان ونزوئلا که خود را رئیس‌جمهور این کشور خوانده است با اعلام تظاهرات گسترده جدید، فشار بر نیکولاس مادورو را برای واگذاری قدرت افزایش داده است. به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری آلمان، گوآیدو اعلام کرده که در چند روز آینده تظاهرات گسترده‌ای به راه خواهد افتاد. او روز جمعه در تظاهراتی در کاراکاس به هواداران خود گفت: ما باز هم به خیابان‌ها خواهیم رفت. راه روشن است: پایان غصب، دولت موقت، انتخاب آزاد.خوان گوآیدو، رئیس پارلمان ونزوئلا چهارشنبه خود را رئیس‌جمهور موقت این کشور خواند و از نیکولاس مادورو، رئیس‌جمهور ونزوئلا سلب مشروعیت کرد. آمریکا و بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین سریعاً او را به عنوان رئیس‌جمهور قانونی ونزوئلا به رسمیت شناختند. با این همه مادورو هنوز با اتکا به نیروهای مسلح ونزوئلا حاضر به تفویض قدرت نیست. گوآیدو ارتش را به حمایت از مخالفان دعوت کرده و از آن‌ها خواسته جانب مردم این کشور را بگیرند. او هواداران خود را به عزمی راسخ فرا خواند و گفت: رژیم می‌خواهد بذر تردید بکارد و بین ما فاصله بیاندازد اما ما قوی‌تر از همیشه‌ایم. ونزوئلا بیدار شده تا رویای خود را به واقعیت در بیاورد. هیچکس تسلیم نخواهد شد.نیکولاس مادورو بار دیگر آمادگی خود را برای مذاکره اعلام کرده و خوان گوآیدو نیز پاسخ داده که تنها حاضر به گفت‌وگویی مشروط است. او روشن ساخته است: هیچکس آماده گفت‌وگویی نادرست نیست. تنها در مورد پایان تصرف غیر مشروع قدرت و انتخابات آزاد مذاکره خواهد شد.مکزیک برای پادرمیانی اعلام آمادگی کرده است، به این شرط که هر دو طرف درخواست خود در این زمینه را اعلام کنند. در این صورت مکزیک حاضر به میزبانی مذاکراتی برای راه حل صلح‌آمیز جنگ قدرت ونزوئلا خواهد بود. آن درس مانوئل لوپز اوبرادور، رئیس جمهور مکزیک گفت که قانون اساسی مکزیک به ما دستور می‌دهد که در سیاست خارجی باید به اصل عدم مداخله، تصمیم‌گیری توسط خود مردم و حل وفصل صلح آمیز مناقشات متکی بود. ما موافق یا مخالف کسی نیستیم، ما از اصول قانونی سیاست خارجی خود دفاع می‌کنیم.
رئیس بخش آمریکای لاتین وزارت خارجه روسیه هم گفته است که مسکو آماده میانجی‌گری میان دولت و اپوزیسیون ونزوئلا در صورت درخواست دو طرف است و با این مسئله مشکلی ندارد و تمام امکاناتش را برای حل بحران فعلی در ونزوئلا به کار می‌گیرد. بلژیک نیز از انتخابات معتبر در ونزوئلا حمایت کرده است. وزیر خارجه بلژیک گفت که کشورش از مجمع ملی ونزوئلا حمایت می‌کند و روند دیپلماتیک یعنی برگزاری انتخابات. کلمبیا هم گفته است هیچ پایگاه نظامی در اختیار آمریکا برای هرگونه مداخله احتمالی نظامی در ونزوئلا قرار نخواهد داد.در تظاهرات اعتراضی علیه دولت ونزوئلا در چند روز اخیر دست کم ۲۹ نفر جان خود را از دست دادند. سازمان حقوق بشری "فورو پنال" می‌گوید، ۳۶۹ نفر دستگیر شده‌اند. این سازمان همچنین از دستگیری ۵۰۰ تن در تظاهرات روز جمعه خبر داده است.آلفردو رومرو، رئیس این سازمان گفت: اخباری از حمله افسران گارد ملی و سرویس‌های ویژه به خانه‌ها حکایت دارد. تعداد دستگیر شدگان به زودی به ۵۰۰ تن می‌رسد. حداقل ۱۴ کم سن و سال در میان بازداشتی‌ها هستند.گوآیدو از مخالفان دولت خواسته است، روحیه خود را حفظ کنند: آن‌ها می‌توانند گلی را پرپر کنند اما نمی‌توانند جلوی آمدن بهار را بگیرند.

> دلیلی برای استعفا نمی‌بینم


این در حالی است که از سوی دیگر مادورو همچنان بر مواضع خود بر سر ماندن در قدرت اصرار دارد پس از اینکه واشنگتن و تعدادی از کشورهای منطقه رهبر اپوزیسیون ونزوئلا را به عنوان رئیس جمهور "مشروع" این کشور به رسمیت شناخته و از رئیس جمهور کنونی ونزوئلا خواستند کناره‌گیری کند، مادورو اعلام کرد: دلیلی نمی‌بینم استعفا دهم.نیکولاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا در کنفرانس خبری اعلام کرد: دلیلی نمی‌بینم که از پست ریاست جمهوری استعفا دهم. من زنده و سالم هستم. من به خاطر برخی مسائل از ریاست جمهوری استعفا نمی‌دهم.همچنین مادورو اعلام کرد که رزمایش نظامی توسط نیروهای مسلح این کشور از ۱۰ تا ۱۵ فوریه برگزار می‌شود.وی با اشاره به این رزمایش گفت: نیروهای مسلح کشورما نشان خواهند داد که این کشور غیرقابل حمله است. این رزمایش در حفاظت از خاک کشور، سواحل و رودخانه‌ها برگزار می‌شود.

> تشکیل جلسه شورای امنیت
لازم به ذکر است که در طی اصرارآمریکا شورای امنیت سازمان ملل بنا به درخواست آمریکا برای بررسی اوضاع ونزوئلا تشکیل جلسه داد. در این جلسه، چهار عضو شورای امنیت از جمله روسیه و چین با بررسی مسئله ونزوئلا مخالفت کردند. روسیه پیشنهاد داد که مسئله "عدم مداخله در امور داخلی ونزوئلا" مورد بررسی قرار بگیرد.
اما ۹ عضو از میان ۱۵ عضو شورای امنیت بررسی مسئله ونزوئلا را تایید کرده‌اند. دو عضو شورای امنیت نیز نسبت به تدوین دستورکار موقتی برای بررسی اوضاع در ونزوئلا رای ممتنع دادند.
رئیس دوره‌ای شورای امنیت نیز عنوان داشت که ۹ رای با بررسی مسئله ونزوئلا موافقت کرده‌اند، در نتیجه مسئله این کشور مورد بررسی قرار می‌گیرد.

> ضرب‌الاجل ۸ روزه آلمان،فرانسه و اسپانیا
برای مادورو
از سویی دیگر ماکرون آلمان، فرانسه و اسپانیا ضرب‌الاجل هشت روزه‌ای را برای برگزاری انتخابات در ونزوئلا تعیین کرده و هشدار دادند در غیر این صورت رهبر مخالفان را به عنوان رئیس‌جمهور این کشور به رسمیت خواهند شناخت.آن طور که ایسنا می‌نویسد امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه در توئیتی نوشت: مردم ونزوئلا باید بتوانند خودشان آزادانه درباره آینده کشورشان تصمیم بگیرند.
وی در ادامه آورده است: اگر نیکولاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا تا ۸ روز آینده برگزاری انتخابات را اعلام نکند پاریس، خوان گوآیدو، رهبر مخالفان را به عنوان رئیس‌جمهور این کشور به رسمیت خواهد شناخت تا روند سیاسی در ونزوئلا آغاز شود. ما با شرکای اروپایی خود در این زمینه همکاری می‌کنیم.
از سوی دیگر پدرو سانچز، نخست‌وزیر اسپانیا نیز در پیامی مشابه به دولت مادورو برای اعلام برگزاری انتخابات ۸ روز مهلت داد و تهدید کرد در غیر این صورت گوآیدو را به عنوان رئیس‌جمهور به رسمیت خواهد شناخت.در این پیام آمده است: اگر ظرف ۸ روز آینده برگزاری انتخاباتی آزاد و عادلانه در ونزوئلا اعلام نشود اسپانیا خوان گوآیدو را به عنوان رئیس‌جمهور ونزوئلا به رسمیت خواهد شناخت. این در حالی است که آلمان نیز ضرب‌الاجل مشابهی را برای مادورو تعیین کرده است.سخنگوی دولت آلمان در توئیتی نوشت: اگر انتخابات ظرف
۸ روز آینده اعلام نشود آماده‌ایم تا گوآیدو را به عنوان رئیس‌جمهور موقت به رسمیت بشناسیم او می‌تواند روند سیاسی را آغاز کرده و شرکای اروپایی کار کند.