صادرات 17 میلیارد دلاری و واردات 19 میلیارد دلاری در 5 ماهه سال 96؛

گروه بازرگانی- همان‌طور که کارشناسان پیش‌بینی کرده بودند، وضعیت صادرات و تجارت خارجی کشور در ماه‌های پیش رو بحرانی و هشدار‌دهنده شده است چراکه‌ آمار پنج ماهه تجارت خارجی سال‌جاری که توسط گمرک اعلام شده است، پیش‌بینی کارشناسان را تایید می‌کند و از ادامه تراز منفی تجاری در سال‌جاری خبر می‌دهد. بر این اساس‌ مجموع صادرات غیر‌نفتی ایران در پنج ماهه اول سال‌جاری به 17 میلیارد و 193 میلیون دلار رسیده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به میزان 95/4 درصد کاهش داشته. همچنین در پنج ماهه اول سال‌جاری به میزان 19 میلیارد و 442 میلیون دلار انواع کالا وارد کشور شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 49/16 درصد افزایش نشان می‌دهد. با توجه به این آمار، در حال حاضر شاهد ادامه‌دار شدن تراز تجاری منفی در سال‌جاری هستیم.
البته پیش از این نیز که تراز تجاری کشور مثبت بود، کارشناسان نسبت به موانع صادراتی در کشور واکنش نشان داده و در مورد وضعیت تجارت خارجی به دولت هشدار داده بودند اما متاسفانه به دلیل بی‌توجهی دولت به حل این مشکلات، نه‌تنها تراز تجاری در سال‌جاری منفی شد بلکه آن‌طور که کارشناسان پیش‌بینی کرده‌اند، داستان به همین جا ختم نمی‌شود و از این پس وضعیت صادرات وخیم‌تر خواهد شد چرا‌که برنامه و بودجه خاصی برای توسعه صادرات مدنظر قرار نگرفته و زیر‌ساخت‌های نابسامان اقتصادی نیز اجازه فعالیت به تجار و صادرکنندگان نمی‌دهد. در این میان البته مشکلات سیاسی کشورهای هدف صادراتی ایران نیز در کاهش صادرات غیر‌نفتی کشور دخیل است اما بی‌برنامگی صادراتی در کشور وضعیت صادرات را با مشکل مواجه کرده است.
در همین حال چندی قبل رییس کنفدراسیون صادرات ایران در پاسخ به سوال «جهان صنعت» مبنی بر اینکه چه وضعیتی در انتظار صادرات کشور خواهد بود، گفت: با توجه به اینکه دولت پول چندانی در بساط ندارد و همچنین بودجه محدودی را برای صادرات در نظر گرفته است،‌ به نظر می‌رسد از این پس شرایط صادرات بدتر شود. محمد لاهوتی اظهار کرد: اگر هدف دولت، رسیدگی به چالش‌های بخش صادرات است، باید پنج اولویت واقعی‌سازی نرخ ارز، منطقی شدن نرخ تسهیلات بانکی، ساماندهی وضعیت حمل‌ونقل، احیای ارتباطات بانکی با سایر کشورها و ارائه بسته‌های حمایتی را در صدر برنامه‌های خود قرار دهد.اما با توجه به حواشی سیاسی این روزهای دولت، از قرار معلوم کسی به مشکلات پیش‌آمده در بخش صادرات نمی‌پردازد این درحالی است که کارشناسان تراز منفی تجارت خارجی را در وضعیت هشدار‌دهنده‌ای اعلام می‌کنند. بر اساس آمار گمرک، تراز تجاری در پنج ماهه سال‌جاری دوباره منفی شده است. اگرچه طبق آمار گمرک، حجم تجارت خارجی ایران در سال‌جاری تا ابتدای شهریور‌ماه نسبت به مدت مشابه سال قبل 34/5 درصد بزرگ‌تر شده است. همچنین در پنج ماهه اول سال‌جاری تشریفات گمرکی 62 میلیون و 266 هزار تن کالا در گمرکات کشور تماما به صورت الکترونیکی و با کنترل کامل به روش هوشمند انجام شده که از این مقدار 48 میلیون و 41 هزار تن سهم واردات و 14 میلیون و 225 هزار تن سهم کالاهای صادراتی غیر‌نفتی بود. ارزش صادرات غیر‌نفتی ایران در مردادماه سال‌جاری نیز نسبت به تیرماه ۴/۶ درصد بهبود یافته و واردات کالا به ایران در دومین ماه از فصل تابستان نسبت به ماه اول ۷/۴۸ درصد کاهش داشته است.
تجارت 36 میلیارد دلاری


مجموع ارزش صادرات و واردات ایران در مدت یادشده به 36 میلیارد و 635 میلیون دلار رسید که این رقم 5/34 درصد بیشتر از مدت مشابه سال 1395 است. این در حالی است که مجموع تجارت خارجی ایران در پنج ماهه نخست سال گذشته 34 میلیارد و 778 میلیون دلار بود.
همچنین در پنج ماهه اول سال‌جاری به میزان 19 میلیارد و 442 میلیون دلار انواع کالا وارد کشور شد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 49/16 درصد افزایش نشان می‌دهد. این رقم در ماه گذشته 97/23 درصد بود. عمده‌ترین دلایل افزایش واردات به خودرو و قطعات منفصله خودرو، کالاهای سرمایه‌ای و برخی کالاهای اساسی مربوط می‌شود. همچنین در مدت یاد‌شده متوسط قیمت کالاهای وارداتی کشورمان به‌ازای هر تن به یک هزار و 367 دلار افزایش یافت که در مقایسه با سال گذشته 84/8 درصد افزایش داشته است. در این مدت شاهد افزایش صادرات پنج کشور عمده طرف معامله با ایران هم بوده‌ایم.
مجموع صادرات غیر‌نفتی ایران در پنج ماهه اول سال‌جاری به 17 میلیارد و 193 میلیون دلار رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به میزان 95/4 درصد کاهش داشته است. این رقم در ماه گذشته 54/9 درصد بود. در مرداد‌ماه سال‌جاری صادرات پتروشیمی سبز شد و با یک روند افزایشی نسبت به چهارماهه گذشته 03/2 درصد افزایش یافت و شش میلیارد دلاری شد. با این حال تجارت خارجی ایران با کاهش صادرات سایر کالاها همراه است‌. در این بخش هم اگرچه شاهد بهبود نسبت به چهارماهه قبل بوده‌ایم اما 30/9 درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشت که البته این رقم در تیرماه 99/14 درصد بود. در بخش صادرات میعانات گازی هم شاهد افت 39/5 درصدی بوده‌ایم. همچنین متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی نیز در مدت یادشده به 358 دلار رسید که 47/3 درصد افزایش داشت .
در مجموع وضعیت بهتری در بخش صادرات غیر‌نفتی نسبت به چهارماهه اول سال‌جاری حاکم شده به نحوی که صادرات کالاهای ایرانی به چین در پنج ماهه نخست امسال نسبت به سال گذشته 10 درصد افزایش یافته است‌. در بازار عراق هم عملکرد بهتری داشتیم و رشد چهار درصدی ثبت شد‌. صادرات غیر‌نفتی ایران به کره‌جنوبی هم با افزایش هشت درصدی همراه شد و تنها شاهد افت 54/14 درصدی صادرات کشورمان به امارات متحده عربی بوده‌ایم .
عمده‌ترین کالاهای صادراتی
اقلام عمده صادراتی کشورمان در مدت یادشده به ترتیب شامل میعانات گازی به ارزش دو میلیارد و 920 میلیون دلار، پلی‌اتیلن گرید فیلم با 652 میلیون دلار‌، پروپان مایع شده به ارزش 576 میلیون دلار‌، سایر روغن‌های سبک و فرآورده‌ها به جز بنزین با 555 میلیون دلار و متانول با 498 میلیون دلار بوده است.
اقلام عمده وارداتی
اقلام عمده وارداتی در پنج ماهه ابتدای سال‌جاری نیز به ترتیب شامل برنج با 963 میلیون دلار، ذرت دامی به ارزش 612 میلیون دلار، وسایل نقلیه موتوری با حجم سیلندر 1500 تا 2000 سی‌سی به ارزش 515 میلیون دلار ، قطعات منفصله جهت تولید خودروی سواری با 434 میلیون دلار و لوبیای سویا با 410 میلیون دلار بوده است.
عمده‌ترین خریداران کالاهای ایرانی
عمده‌ترین خریداران کالاهای ایرانی در پنج ماهه اول سال‌جاری به ترتیب شامل چین به ارزش سه میلیارد و 743 میلیون دلار، عراق با دو میلیارد و 604 میلیون دلار‌، امارات متحده عربی با دو میلیارد و 583 میلیون دلار، جمهوری کره با یک میلیارد و676 میلیون دلار و هند با یک میلیارد و 199 میلیون دلار بوده است.
کشورهای عمده صادرکننده کالا به ایران
کشورهای عمده صادرکننده کالا به ایران در مدت یادشده به ترتیب شامل کشورهای چین با چهار میلیارد و 256 میلیون دلار، امارات متحده عربی با سه میلیارد و 341 میلیون دلار، جمهوری کره با یک میلیارد و 346 میلیون دلار‌، هند با یک میلیارد و 266 میلیون دلار و ترکیه با یک میلیارد و 138 میلیون دلار‌ بوده است.
اگرچه در شش ماهه اول سال 96 مسوولان درگیر و دار مسایل سیاسی و همچنین تغییر دولت بودند اما انتظار می‌رود با روی کار آمدن شریعتمداری در وزارت صنعت و همچنین کمک گرفتن از فعالان بخش‌خصوصی که بیشتر آنها به تجارت آشنایی دارند، از این پس وضعیت تجارت خارجی کشور بهبود پیدا کند. در غیر این صورت همان‌طور که کارشناسان پیش‌بینی کرده‌اند، وضعیت صادرات روز به روز وخیم‌تر می‌شود.
سایر اخبار این روزنامه
رییس‌جمهور فرانسه: ازنقض عهد آمریکا تا پایبندی ایران به تعهدات جهش بهای طلا با آزمایش موشکی پیونگ‌یانگ در دانشکده علوم‌اجتماعی دانشگاه تهران و با حضور فعالان اجتماعی بررسی شد؛ پرداخت ١١ هزار میلیارد تومان یارانه عضو جدید شورای اسلامی شهر تهران مطرح کرد: جدال لفظی فدراسیون کشتی و وزارت ورزش بالا گرفت؛ ژن خوب و نامه استخدام! تعیین تکلیف میدان‎های مشترک گاز و نفت در دولت دوازدهم؛ افکار عمومی را جدی بگیرید تاکید بر رونق غیر تورمی تنش‌آفرینی پیونگ‌یانگ ادامه دارد؛ جهانگیری در مراسم تودیع و معارفه وزرای سابق و جدید صنعت، معدن و تجارت: مسیرهای پیش رو در اصلاح نظام بانکی رییس‌جمهور فرانسه: جهش بهای طلا با آزمایش موشکی پیونگ‌یانگ عارف رییس فراکسیون امید در اجلاسیه دوم شد درخواست تیلرسون از رییس کمیته روابط خارجی سنا؛ با برجام چه باید کرد با برجام چه باید کرد با برجام چه باید کرد انتقاد وزیر صنعت از واگذاری‌های غیراصولی؛ تقابل ایران - کره جنوبی در مسیر جام جهانی 2018؛ گوش پیونگ یانگ بدهکار نیست صادرات 17 میلیارد دلاری و واردات 19 میلیارد دلاری در 5 ماهه سال 96؛ کاهش 32 درصدی حمل‌و‌نقل زمینی کشور در دو سال اخیر؛ ادامه نصب «کاشی ماندگار» بر سردر خانه هنرمندان؛ مدیر کل ستاد مبارزه با قاچاق کالا وعده پایان مهر را داد؛ جایزه نمرات خوب آقازاده! از بگم‌بگم تا میگم میگم! آقای روحانی: خصوصی‌سازی در حال احتضار سونامی فساد در اقتصاد ایران محاکمه قاتل آتنا اصلانی به پایان رسید؛ نرخ سود و نعل وارونه مقصران حادثه پلاسکو در گزارش مجلس مشخص شدند؛ گر حکم شود که مست گیرند ابراهیم یزدی، ما و انقلاب نرخ سود و نعل وارونه مصالحه‌جویی؛ تکنیک یا راهبرد مصالحه‌جویی؛ تکنیک یا راهبرد