همگرایی سیاست های ترامپ با «دلواپسان نفتی» ؛

«جهان‌صنعت»- بیش از دو سال برای تصویب و ابلاغ مدل جدید قراردادهای توسعه بخش بالادستی صنعت نفت سنگ‌اندازی کردند اما با وجود تمام این سنگ‌اندازی‌ها مدل جدید قراردادهای توسعه صنعت نفت در تمام دستگاه‌های ذی‌صلاح و صاحب نظر کشور تایید، تصویب و ابلاغ شد‌. باز هم بیکار ننشستند و با امضای اولین قرارداد توسعه بخش بالادستی صنعت نفت در قالب فاز 11 پارس‌جنوبی، دور جدید تخریب و غوغاسالاری را کلید زدند تا آنجا که شخص بیژن زنگنه، وزیر نفت برای دفاع از قرارداد توتال، قراردادی که شریک قطری را حسابی نگران کرده بود، مجبور شد راهی بهارستان شود‌. حالا این روزها کمی فعالیت‌های تخریبی دلواپسان فروکش کرده و همزمان با فروکش کردن این فعالیت‌ها، کمی آن طرف‌تر فردی به نام دونالد ترامپ، رییس‌جمهور آمریکا پس از خط و نشان برای برجام حالا به صورت غیرمستقیم از شرکت توتال فرانسه درخواست کرده عطای ماندن در پارس‌جنوبی را به لقایش ببخشد‌. دونالد ترامپ در واقع این روزها پا جای پای دلواپسانی گذاشته که در طول دو سال گذشته مانع امضای قراردادهای بزرگ نفتی با شرکت‌هایی همچون توتال، شل، انی و‌.‌.‌. شده‌اند‌. این روزها بار دیگر توتال به تیتر یک رسانه‌های جهان تبدیل شده و همزمان با مرور این تغییر و تحولات، وزیر نفت در مجمع عمومی فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس نسبت به خروج احتمالی توتال از پارس‌جنوبی هشدار داده است‌.
زنگنه: توتال برود، چینی‌ها جای آنها را می‌گیرند
بیژن زنگنه درباره شرایط فسخ قرارداد توتال فرانسه در فاز 11 پارس‌جنوبی گفت: توتال اعلام کرده اگر شورای امنیت سازمان ملل با مصوبه‌ای ایران را تحریم کند، قراردادش را در پارس‌جنوبی لغو می‌کند‌. وزیر نفت همچنین در خصوص وضعیت توسعه فاز 11 پارس‌جنوبی پس از فسخ قرارداد توتال هم توضیح داد: طبق قرارداد اگر توتال فرانسه کنار برود، شرکت CNPCI چینی جایگزین آنها خواهد شد‌. زنگنه با تقدیر از موضع‌گیری خوب مدیرعامل توتال در قبال اظهارات رییس‌جمهور آمریکا تاکید کرد: توتال اعلام کرده تابع آمریکا نیست و قراردادش را طبق زمان‌بندی با ایران جلو می‌برد‌.
توتال: برای رفتن از پارس‌جنوبی تابع قانون هستیم


مدیرعامل توتال با تاکید بر اینکه سیاست آمریکا در بحث برجام، موضوع داخلی آن کشور است، تاکید کرد: توتال به قوانین بین‌المللی پایبند است و به تعهدات خود ادامه می‌دهد‌. برجام همچنان پابرجاست و ما همچنان به فعالیت خود در ایران ادامه می‌دهیم‌. مدیر منطقه خاورمیانه و آفریقای شمال در بخش اکتشاف و تولید توتال درباره اقدامات انجام‌شده از زمان امضای قرارداد فاز 11 پارس‌جنوبی، گفت: تاکنون تیم خود را برای انجام پروژه آماده کرده و تقاضای همکاری برای شروع کار (با شرکت‌های ایرانی) را نیز فرستاده‌ایم‌. وی ادامه داد: براساس برنامه تعریف‌شده، از اواخر سال 2017 یا اوایل سال آینده میلادی، کار اجرایی را در فاز 11 کلید می‌زنیم‌. میشل درباره اخبار منتشرشده مبنی بر اینکه توتال سرعت اجرای طرح را به دلیل فشار آمریکا کاهش داده است‌ هم بیان کرد: از سال 2014 که در این مسوولیت فعالیت می‌کنم، بیش از 30 بار به ایران رفته‌ام تا اینکه قرارداد فاز 11 نهایی شد‌. سرعت فعالیت خود در ایران را طبق برنامه انجام می‌دهیم و طرح مباحث سیاسی در این زمینه پیش از این نیز بارها مطرح شده است‌. مدیر منطقه خاورمیانه و آفریقای شمال توتال افزود: قوانین همه چیز را مشخص کرده و ما نیز همچنان طبق آن به فعالیت خود ادامه می‌دهیم‌.
میشل درباره استفاده از شرکت‌های ایرانی در فاز 11 پارس‌جنوبی گفت: به دنبال همکاری با چند شرکت فعال ایرانی در این پروژه هستیم‌. برنامه ما، اجرای پروژه با بهترین کیفیت و کمترین هزینه است‌ بنابراین شرکت‌های خوب ایرانی نیز در این پروژه همکار ما خواهند بود‌. وی با این دلیل که هنوز قرارداد همکاری با چند شرکت ایرانی نهایی نشده است، ‌از نام بردن آنها خودداری کرد و گفت:‌ با چهار تا پنج شرکت در این پروژه همکاری خواهیم داشت‌.
میشل با بیان اینکه اجرای این پروژه، ‌راه را برای انجام فعالیت‌های دیگر در ایران هموار می‌کند، افزود: علاقه‌مندیم که در صنعت پتروشیمی ایران نیز فعالیت کنیم و اکنون گفت‌وگو در این زمینه با مقام‌های ذی‌ربط ایران در جریان و البته زمانبر است اما برای دو طرف ارزش دارد تا به نتیجه برسد‌.
با توجه به امضای تفاهمنامه توتال با شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، ‌وی درباره چگونگی فعالیت در این بخش نیز گفت: قرار است در این همکاری در تولید «پلی‌اتیلن» و «اتان کراکر» نقش داشته باشیم‌. همکاری توتال بعد از برجام با ایران سرعت گرفته و از سال 2016 واردات نفت‌خام از ایران به روزانه 160 هزار بشکه رسیده است‌.